Întrebări frecvente:

De ce se numeste ”terapie craniosacrala”?

Se numeste astfel pentru ca are ca baza interactiunea cu sistemul nervos – acel piston semi-inchis, cum il numeste Dr. John Upledger, format din tubul dural, pornind de la cap si ajungand la osul sacru, acel os in forma triunghiulara, cu varful in jos, spre coccis.

Cat timp dureaza o sedinta de terapie?

O sedinta dureaza, in mod normal, intre 50 min si o ora.

De cate sedinte am eu nevoie? Si cu ce frecventa?

Depinde de situatie. Sunt cazuri in care cateva sedinte pot rezolva anumite disfunctii, dar si cazuri in care terapia este recomandata pe termen mai lung. Si frecventa depinde de ce anume se are in vedere in terapie. In medie, o data pe saptamana, dar sunt si cazuri in care recomandarile difera.

Ce am eu de facut?

Relaxarea si cooperarea cu terapeutul sunt singurele cerinte pentru o sedinta de terapie craniosacrala eficienta.

Am nevoie de ceva anume cand vin la terapie?

De haine de schimb care sa fie comode - bluza, pantalon de treining, sosete.

La ce sa ma astept? O prietena mi-a spus ca a plans…

In timpul terapiei pot sa apara reactii diferite, mai ales daca au loc eliberari somatoemotionale. Aceste reactii pot sa fie de plans, de ras, un usor frison…. Se pot percepe senzatii de cald, de rece, furnicaturi, miscari discrete in interiorul corpului… Sau relaxarea puternica poate duce la un somn profund, fara alte perceptii. Oricum, indiferent de manifestare, efectele terapeutice sunt aceleasi.

De ce m-am simtit usor ametit la sfarsitul sedintei terapeutice?

Nivelul profund de relaxare care apare in timpul terapiei dureaza un timp si dupa ce aceasta se incheie, deci este fireasca o oarecare stare intermediara pana se revine la nivelul normal de constienta.

In zilele ulterioare terapiei mi-au revenit in minte unele amintiri, nu tocmai placute…

Terapia nu se incheie cand pacientul coboara de pe masa de masaj, efectul ei dureaza mai mult si e firesc ca in urmatoarele cateva zile sa apara emotii, amintiri sau senzatii diferite, asociate cu procesul terapeutic aflat in desfasurare.

In urma terapiei parca am facut un fel de febra musculara…

Poate sa apara si o astfel de manifestare, ca urmare a punerii in miscare a unor grupe de muschi care au fost contractati, ori a eliberarii de tensiune a unor zone blocate anterior.

Sunt racit. Pot veni la terapie? Ma ajuta daca vin?

Da, TCS ajuta sistemul imunitar, combate febra si alte manifestari specifice racelii (dureri de cap, nas infundat, dureri articulare etc).

Sunt insarcinata – am voie sa fac TCS?

Da, este chiar recomandabil, cu efecte foarte bune atat pentru mama, cat si pentru fat. De asemena, TCS este recomandata si pentru bebelus, din primele clipe de viata, dar si pentru proaspata mamica.

Copiii pot beneficia de aceasta terapie? Dar varstnicii?

Da, indiferent de varsta, beneficiile TCS sunt garantate.

Cat timp ma aflu pe masa de masaj, am voie sa ma misc, ori trebuie sa stau doar intins pe spate?

La inceput este de preferat ca pacientul sa stea intins pe spate, apoi putandu-si schimba pozitia corporala dupa cum simte nevoia. Totusi, sunt situatii in care TCS se desfasoara in functie de restrictiile impuse de la caz la caz…

Cum se face ca am ajuns sa vorbesc despre lucruri pe care nu as fi crezut ca le pot impartasi sau despre care nu as fi vrut sa-mi amintesc?

In cazul eliberarilor somatoemotionale, se intampla deseori ca pacientii sa isi aminteasca si sa vorbeasca despre momente neplacute din viata lor, astfel avand loc o eliberare a tesutului de amintiri stocate cu mult timp in urma, unele dintre ele chiar foarte vechi, dincolo de inregistrarea constienta a mintii… In urma acestor eliberari, pot sa dispara durerile fizice sau disconfortul emotional care erau consecinta acelor blocaje pastrate la nivelul tesutului.

Chiar si dupa ce am plecat de la cabinet, am simtit cum in corpul meu ”se intampla” lucruri…

Din moment ce terapia nu se termina odata cu sedinta respectiva, este firesc sa apara senzatii fizice sau emotionale ca urmare a efectului terapeutic.

La ceva timp dupa ce am inceput TCS, am observat ca nu mai simt nevoia sa beau cafea…

Unul din efectele „secundare” ale terapiei poate fi renuntarea la dependente – cafea, alcool, jocuri video etc, acestea aparand natural, fara un efort deosebit.

Pot sa imi urmez tratamentul medicamentos, daca fac TCS?

Da, TCS nu interfereaza cu nici un tratament, de nici un fel.

Daca fac TCS, pot sa mai urmez si alt fel de terapii?

Da, TCS nu interfereaza cu nicio alta forma de terapie.

Daca pe mine ma doare soldul, de ce terapeutul lucreaza la cap?

De multe ori, cauza unei dureri sau a unei disfunctii este in cu totul alta parte a corpului fata de zona in care se manifesta simptomul.

Pot sa invat si eu TCS?

Da, oricine poate invata aceasta forma de terapie, indiferent de varsta sau pregatirea anterioara…